Matleenan terveisiä Etiopiasta Toukokuu 2019

page1image2913600

Toukokuu 2019

Hyvää kevättä Addiksen kesästä! Tähän aikaan vuodesta täällä ilma on parhaimmillaan ja lämpöä riittää kunnes uusi sadekausi taas alkaa muutaman viikon kuluttua. Tässä on taas ehtinyt tapahtua yhtä sun toista edellisen kirjeen jälkeen joten kirjoittelen kuulumisia vähän tiivistetysti. Päällimmäisenä mielessä on, että mentiin Eivindin kanssa kihloihin. Eivind kosi jouluaattoa edeltävänä iltana vanhempieni luona Suomessa. Hääpäivä on valittuna ensi heinäkuulle ja suunnitelmatkin jo melko hyvässä vauhdissa. Joidenkin asioiden hoitaminen täältä käsin on vähän kinkkistä, mutta minun vanhempani ovat olleen isona apuna järjestelyissä.

Eivind vieraili täällä pariin otteeseen kevään aikana. Edelliseltä visiitiltä hän palasi takaisin Norjaan vappupäivänä. Pitkään mietittiin ja rukoiltiin, että missä maassa aloitetaan yhteinen elämä. Nyt kuitenkin suunnitelma on, että häiden ja häämatkan jälkeen elokuussa tullaan yhdessä takaisin Etiopiaan. Minä jatkan opettajana Binghamissa ainakin seuraavan lukuvuoden ja Eivind toivoo voivansa tehdä palvelutyötä täällä. Hän on saanut joitakin lupaavia kontakteja täällä ollessaan, mutta asiat etenevät Etiopiassa usein todella hitaasti. Erityisesti pyytäisin rukousta, että Jumala toisi hänelle kontakteja, jotka avaavat hänelle ovia hänelle palvella ja saarnata.

Kouluvuosi on mennyt tuttuun tapaan kiireisesti ja ollaan jo loppusuoralla. Enää muutama viikko koulua jäljellä ennen kesälomaa. 10-12 -luokkalaiset ovat jo lukulomalla ja kokeet alkoivat jo muutama viikko sitten. Tämä tarkoittaa, että opetusviikkoni ovat nyt neljä tuntia kevyempiä mutta tilalla on kokeitten valvontaa. Viime viikko oli sen osalta erityisen kiireinen.

Aktiviteetti viikko

Kuva yläreunassa on joulukuulta Hawasasta jossa olin 11 luokan mukana Aktiviteetti viikolla. Reissu sujui hyvin ja maisemat olivat upeat niin kuin aina. Opetustuntejen lisäksi meillä oli ryhmäkeskusteluja ja muita aktiviteetteja. Kävimme myös paikallisessa orpokodissa auttamassa. Osa oppilaista pystytti ja maalasi keinuja kahden talon pihaan lapsille ja osa luokasta piti aktiviteetteja lapsille. Toinen orpokodeista on tarkoitettu erityisesti kehitysvammaisille lapsille. Oli aivan mahtavaa nähdä miten luontevasti osa oppilaista otti kontaktia näiden erityisten lasten kanssa.

Tuntien kuulumisia

Yläkoulun musiikkioppilaiden kanssa meillä oli pieni konsertti juuri ennen pääsiäistä, joka oli täällä viikon myöhempään kuin Suomessa. Kahdeksannen luokan kanssa ollaan tänä keväänä opeteltu bändisoittimien perusteita ja sävelletty pop-biisejä. Konsertissa he esittivät yhden ryhmän säveltämän laulun, jonka aiheena oli pikaruoka. Seiskat ovat puolestaan kirjoittaneet rappejä ja he myös esittivät kolme parasta näistä. Kuudesluokkalaiset esittivät laulaen ja ukuleleilla yhden laulu konsertin lopuksi. Tälle keväälle on luvassa vielä yksi lukiolaisten soolokonsertti, mutta sen jälkeen kaikki esiintymiset on musiikkituntejen puolesta tehty. Yhdeksännen luokan musiikin ryhmän kanssa ollaan vuoden käyty asioita läpi hyvällä vauhdilla ja oppilaiden taidot ovat kovasti lukuvuoden aikana kehittyneet.

Yläkoulun näytelmät tulossa ovat tässä parin viikon kuluttua. Kuudesluokka esittää Kungfu Kitty nimisen näytelmän. Eivind on harrastanut taekwondoa ja muita taistelulajeja, ja hän vieraili tunnilla täällä ollessaan opettamassa oppilaille joitakin liikkeitä, joita voivat käyttää näytelmässä. Oppilaat olivat ihan tosi innoissaan siitä. Seiskat ovat tälläkin kertaa tehneet näytelmänsä jotka esittävät itse ja kasit esittävät Shakespearen Twelfth Night (Loppiaisaatto) näytelmän. Vielä tuntuu siltä, että näytelmät ovat vaiheessa, mutta varmasti ne esityskuntoon saadaan niin kuin aina ennenkin.

Pari vuotta sitten otin haasteen opettaa lukion IGCSE-draamaryhmää ja nyt se on saatu päätökseen. Kaikki käytännön näytteet lähetettiin Englantiin jo pari viikkoa sitten ja oppilaiden kirjallinen koe oli viime perjantaina. Paljon olen oppinut matkan varrella ja tiivistä ryhmää tulee varmasti vielä ikävä. Ensi syksynä alkaa uusi draama IGCSE-ryhmä yhdeksäsäluokkalisten kanssa ja minulla on nyt paljon parempi idea siitä miten edetä ja minkälaisia haasteita matkalla saattaa tulla.

Ylistysryhmä

Tänä vuonna lukion ylistysryhmä on ollut
todella sitoutunut ja motivoitunut. Viimeaikoina oppilaat johtivat ylistystä itse ja monet heistä ovat kasvaneet vastuussa tämän vuoden aikana. Kuusi oppilaista valmistuu tänä keväänä, joten ensi vuonna on nuoremmilla tilaa ja mahdollisuus ottaa suurempaa vastuuta. Lukiosta löytyy monia muusikoita, joten sen ei pitäisi olla ongelma. Niin paljon kuin pidänkin ylistysryhmän vetämisestä olen ajatellut astua syrjään siitä ensi vuonna ja vastuuta ottaa yksi tieteiden opettajista joka on myös kokenut siinä. Tarkoituksena on ottaa enemmän aikaa ensimmäiselle avioliitto vuodelle ja parisuhteelle. Työtahtini viimeisen parin vuoden aikana on ollut aika kova ja stressaava. Meille ei edelleenkään ole tulossa lisää opettajia musiikkiin tai draamaan, joten se on oikeastaan ainoa tapa miten voin keventää ensi lukuvuoden työmäärää.

Ethiopian Airlines lento-onnettomuus

Tässä keväällä sattunut Ethiopian Airlinesin lento-onnettomuus kosketti yhteisöämme suuresti. Monet perheet ja oppilaat matkustavat paljon, ja kun onnettomuus tulee näin lähelle se järkyttää monien turvallisuuden tunnetta. Tietääkseni lentokoneessa ei ollut kenenkään ydinperhettä, mutta lähes joka luokalta löytyy lapsi joka tiesi tai tunsi jonkun lennolla olleen. Meillä on myös useita perheitä, joista toinen vanhemmista työskentelee lentoyhtiölle. Rukoillaan niiden puolesta jotka menettivät omaisiaan ja oppilaiden puolesta, joiden vanhemmat matkustavat paljon.

Rukousaiheita:

Kesä, häät ja yhteinen elämä Eivindin kanssa

Kesä tuntuu olevan jo ihan kohta ja moni asia muuttuu sen jälkeen. Erityisesti tällä hetkellä minua stressaa se miten saadaan paperihommat tehtyä ja autentikoitua häiden jälkeen ajoissa ennen Etiopiaan paluuta. Häiden suunnittelu myös ottaa ison osan kesästä, mutta toivon että aikaa jää myös kohtaamisille sekä levolle ja voimien keräämiseen ensi vuotta varten. Pyytäisin rukousta myös yhteisen elämämme alkutaipaleelle ja Jumalan suunnitelmien selkenemistä.

Opettajien tarve

Ensi lukuvuodelle on vielä tarve joidenkin aineiden opettajille. Erityisesti tarvitsisimme ranskan, englannin ja maantieteen opettajia.

Kiitosaiheita

  • Eivind. Enpä olisi uskonut vuosi sitten, että nyt suunnitellaan häitä. Jumala on uskollinen!
  • Jumalan huolenpito: Tuntuu oikeastaan aika uskomattomalta, että olen kohta ollut jo kuusi vuotta

    lähetystyössä. Jumala on ollut uskollinen niin, että mistään näinä vuosina ole ollut puutetta.

  • Uskolliset kannattajat: kiitos teille, jotka rukoilette puolestani ja olette minua näiden vuosien aikana taloudellisesti tukeneet. Tukenne on korvaamatonta, enkä tätä työtä voisi tehdä ilman teitä.
  • page3image1747168

    page3image1746944

Kiitos rukouksistanne ja tuestanne, siunaten Matleena

Email: matleena@fbmission.org

Osoite: Bingham Academy, Box 4937, Addis Ababa, ETHIOPIA.

Tilinumero: FI61 2119 2100 0331 58

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *