Matleenan terveiset Etiopiasta 13.11.2017

Matleenan terveisiä

ETIOPIASTA

13 Marraskuuta 2017

Niin kuin aina syksy on mennyt hujauksessa ja kohta ollaan jo hyvin lähellä joululomaa. Täällä sadekausi on enää vain muisto ja päivät ovat kirkkaan aurinkoisia. Aamut ovat vielä kovin viileitä tähän aikaan vuodesta ja yöpakkasetkaan eivät ole tavattomia täällä ylhäällä vuoristossa. Päivälämpötila kuitenkin yleensä kipuaa yli 20 asteen. Normaalisti meidän field day eli yleisurheilupäivä on helmikuun alussa, mutta tänä vuonna se oli marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Binghamin oppilaat kilpailevat muita kansainvälisiä kouluja vastaan ensi viikonloppuna, joten koulun sisäinen kisailu toimi hyvänä harjoituksena. Field day on kaksipäiväinen kisatapahtuma, johon kaikki oppilaat osallistuvat ja ”talot” kilpailevat voitosta. Tapahtumassa on karnevaalin tuntua koska paikalle kerääntyy iso joukko vanhempia sekä lähetysväkeä Addiksesta ja ympäristöstä. Kaikki opettajat ovat eri tehtävissä ja minä olin mittaamassa pallon heittoa ja kuulantyöntöä. Tulihan sitä muutama lyhyehkö matka juostua ihan huvin vuoksi.

Syksyn tapahtumat Spiritual Emphasize week

Spiritual Emphasize viikko joka nyt tuntuu jo kovin kaukaiselta, on varmastikin yksi lempitapahtumistani mitä meillä koululla on. Viikko meni todella hyvin ja monet nuorista tekivät ratkaisun Jumalan puoleen joko ensimmäistä kertaa tai uudelleen. Molemmat puhujista haastoivat nuoria miettimään missä tuolissa istuvat ja minne ovat matkalla niiden valintojen perusteella mitä elämässään tekevät.

 

Aktiviteetti viikko

Aktiviteetti viikostakin on nyt kulunut noin kuukausi. Reissu oli todella huippu ja oli hienoa oppia tuntemaan monia 11-luokkalaisista paremmin, koska en juurikaan heidän kanssaan ole koululla tekemisissä. Olimme Hawasassa joka on Addiksesta pohjoiseen noin 6 h ajomatkan päässä. Hawassassa majoituimme Norjan Luterilaisen Lähetyksen leirintäalueella. Kävimme kolmena päivänä auttamassa paikallisessa orpokodissa. Osa nuorista teki käytännön töitä ja osa vietti aikaa pienempien orpokodin lapsien kanssa. Minusta palvelu nuorten kanssa on aina mukavaa, koska voin nähdä aivan uudenlaisia puolia heistä, jotka eivät välttämättä tule esille koulussa. Puheet ja keskustelut olivat myös hyviä ja uskon että nuoret saivat niistä paljon irti.

Lähtiessä Etiopian tilanne vaikutti ruahalliselta, mutta torstai aamuna saimme Addiksesta viestiä että paikkakunnalla, joka on Hawassan ja Addiksen välillä oli sattunut levottomuuksia, joissa oli kuollut ihmisiä. Koululla eivät uskaltaneet ottaa riskiä, että olisimme palanneet linja-autolla. 9 luokka oli retkellään hieman meitä pohjoisemmassa ja he tulivat myös Hawasaan torstai-iltana. Lopulta yhden perheen isän avustuksella, joka on Ethiopian Airlinesin lentäjä saimme varattua yksityislennon Hawassasta Addikseen ja pääsimme turvallisesti takaisin kotiin. Nyt tilanne Etiopiassa on taas hieman rauhoittunut, mutta on todella tulen arka. Pyytäisinkin rukousta, että Etiopian tilanne pysyy rauhallisena jotta työ kentällä pystyy jatkumaan normaalisti.

Rukousaiheita:

Oppitunnit:

Olen tosi paljon nauttinut tämän vuoden tunneista ja siitä miten erilaisia yläkoulun ja lukion tunnit ovat, mutta koska useimmat kursseista ovat minulle uusia tuntien suunnittelu on aikaa vievää ja päivät pitkiä ja turhia vapaa-ajan ongelmia ei ole. Rukoilkaa, että osaisin priorisoida aikani järkevästi

Joulukonsertti:

Tämän vuonna emme yritä tehdä samanlaista suurta joulukonserttia mitä koululla on ollu parina viime vuonna.

Ideana on järjestää yhteislauluilta missä eri luokat laulavat tuttuja joululauluja johon perheet saavat yhtyä. Vaikka konsertti toteutetaan matalammalla profiililla on siinä silti valmistelemista ja harjoittalemista. Joulukonsertti on myös tärkeä siinä mielessä, että monet ei kristityt perheet osallistuvat. Rukoillaan, että joulun evankeliumi tulisi kirkkaasti esille laulujen ja joulukuvaelman kautta ja vaikuttaisi niin perheiden pelastumiseksi.

Yläkoulun näytelmät:

Yläkoulun tämän vuonden ensimmäisen ryhmän kanssa ollaan jo aloiteltu valmistamaan tammikuun näytelmiä. Kuudes-luokka esittää näytelmän, jossa seikkailee sekalainen joukko hahmoja kirjoista. Seitsemäs- ja kahdeksasluokat suunnittelevat itse omat näytelmänsä. Se minkälaisia näytelmistä tulee riippuu paljon nuorista itsestään, mutta alkusuunnitelmat ovat ainakin hyvin luovia. Rukoillaan että tulevat valmiiksi ajallaan ja ovat sellaisia, että niitä kehtaa perheille esittää.

Kiitosaiheita

  • !  Bingham mahdollistaa kaikille vuosittain yhden ammatillisen koulutuksen. Olin lokakuussa pitkän viikonlopun Lontoossa Cambridgen draamakoulutuksessa, joka oli erinomainen ja on auttanut kovasti minua 9 luokan draamatuntien kanssa.
  • !  Jumala on osoittanut uskollisuuttaan hyvin monella tavalla syksyn kuluessa. Toivottavasti nähdään joulun aikaan kun tulen käymään Suomessa.
  • Siunattua joulunodotusta kaikille! 
Matleena 
  • Email: matleena@fbmission.org
  • Osoite: Bingham Academy, Box 4937, 
Addis Ababa, ETHIOPIA.

Tilinumero: FI61 2119 2100 0331 58

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *